Kıbrıs’ta Kahve Kültürü

Kahve sıcak iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişen bir ağaç ve bu ağacın meyvesine verilen addır. Sadece ekvator kuşağında yetiştirilen kahve ağacının, dünyadaki üretiminin %75’ini oluşturan Arabica ve çoğunlukla marketlerde satılan ürünlerde kullanılan Robusta olarak ikiye ayırabiliriz.

Kıbrıs’ın fethinden sonra, Yemen’den Kıbrıs’a gelen kahve, zamanla Türk ve Rum toplumlarında kabul gördü ve yaygınlık kazandı.

Kıbrıs’taki kahvehane kültürü ise, 1900’lü yılların başında çalışan halkın dinlenecek yer arayışı ile başlamıştır. Kıbrıs halkının kültüründe, gerek mimari yapısı ile gerekse araç gereçleri ile önemli bir yere sahiptir.

Geleneksel türk kahvesi, cezve içerisinde karıştırılarak kısık ateşte pişirilir ve küçük kahve fincanlarında köpüklü olarak yanında bir bardak su ile servis edilir.

Günümüze kadar taşınan bu gelenek, tüketicilerin artan talepleriyle daha da gelişir ve kavurma şekline göre değişkenlik gösterir. Damak tadına göre az, orta veya koyu olarak kavrulabilir; pişirilirken de sade, az şekerli, orta veya şekerli olarak ikram edilebilir.

Özerlat türk kahvesi çeşitleri, Kıbrıs’ın birçok bölgesinde yaygın olarak tercih edilmektedir. Güney Amerika’dan özenle seçilen Arabika türü kahve çekirdekleri kullanılarak kavrulur. Özerlat Türk Kahvesi’ni içerken Arabika çekirdeklerinin yumuşak içimini ve ağızda meyve aromalı bir tat bırakan asiditesini farkedeceksiniz.

100 yıldır kahvenizi yapan şirketimizin ürün çeşitlerinin her biri geleneksel bilgi, tecrübe ve işimize olan tutkumuz ile hazırlanmaktadır. Son teknoloji ile paketlenen taze öğütülmüş kahve çeşitlerimiz, aroma ve tazeliğini en az iki yıl korur. Arasta bölgesi’ndeki cafemizde damak tadınıza göre karışımlar hazırlatıp, kahvenizi anında öğüttürebilirsiniz.